5 Ağustos 2014 Salı

Pırlanta Kırılır Mı?

pirlanta kirilir mi Pırlanta, elmasın işlenmesinden oluşan ve özellikle tektaş yapımında kullanılan en sert madenlerden biridir. En eski uygarlıklardan beri sonsuz aşkın ve bağlığın simgesi haline gelmiştir. Özellikle evlenen hanımların parmağında sıkça rastladığımız tektaş pırlanta yüzükler eşsiz güzellikleri ve göz alacığı parlaklıkları ile dikkat çekmektedir. Pırlanta doğada hiç bir insan eli değmeden kendiliğinde oluşan bir madendir. Oldukça parlak bir yapıya sahiptir ve çok serttir. Son kullanıcıya yani sonsuz aşkını bulmuş olan hanımlara gelene kadar bir çok aşamadan geçer. Pırlanta üreticilerinin uyması gereken bazı kurallar olan 4C kriterlerine uygun olarak üretimi yapılmaktadır. Kolay kolay çizilmeyen, yıpranmayan, zarar görmeyen bir maddedir. Bazı kaynaklara baktığınız sertliğinin yanında oldukça sağlam olduğu da yazar.


Pırlantanın sağlamlığı konusunda araştırmacılar kesin bir karara varamamışlardır. İncelemeler sonucunda sertlik derecesi yüksek olan maddelerin daha çabuk kırıldığı tespit edilmiştir. Yani bir maddenin serlik derecesi kırılganlık derecesi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle sert maddeler yüksek basınçlı bir etkiye mağruz kaldıkları zaman kırılma olasılıkları çok yüksektir. Avusturyalı mineralog F. Mohs yaptığı bir araştırmada on tane minerali sertlik derecesine göre sıralamıştır. Normalde dışarıdan bir etki ile kolay kolay çizilmeyen bu mineraller birbirlerini çizme özelliğine sahiptir.


Pırlantalar doğada bulunan en sert madde oldukları için diğer minerallere göre daha sağlamdır. Ancak çok aşırı bir basınç altında kırılma riskine de sahiptir.


 



Pırlanta Kırılır Mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder